GERİ DÖNÜŞÜM NİÇİN GEREKLİDİR?

Doğal Kaynakları Koruma

Günümüz dünyasında kişisel ve kurumsal bazda ürünlerin hızla tüketilmesi kaynaklarımızı azaltmaktadır. Bu sebepten ötürü verimli kullanım ve geri kazanım önem arz eder.

Atık Miktarında Azalma

Elimizdeki materyalden en iyi şekilde faydalandığımızda yeni atıkların oluşumunun ve birikmesinin önüne geçmiş oluruz.

 

HURDA GERİ KAZANIMININ ÇEVREYE KATKISI NEDİR?

Yeşili koruma bugün iş dünyası için çok önemlidir. Eski alüminyum kutulardan alüninyum elde etmek, cevherden alüminyum elde etmeye nazaran %95 daha az enerji gerektirir. 1 ton atık kağıt 17 ağacı kesilmekten kurtardığı gibi 79 galon petrol ve 7000 galon su tasarrufu sağlar. Bu kazançlar ürün maliyetlerinin düşük olmasına neden olur ve iş fırsatlarının ülkede kalmasına neden olur. Eski otomobil lastikleri, kağıt-karton, cam, plastik, pil, akü, demir-çelik, metaller, tekstil, seramik vs. geri dönüşebilir. Geri dönüşüm enerji ve hammadde tasarrufu sağladığı gibi özellikle çevre dostudur. Daha az atık ve daha tehlikesiz/zehirsiz atık çıkarılır. Böylece çevrenin korunmasına katkı sağlanır.
 

TESİSİNİZ TOPLADIĞI HURDAYI NE YAPIYOR?

Hurda Depolarda Toplanıp Kamyonlarla Limana,Fabrikalara Verilip Orda Büyük Kazanlar Da Eritilir Ve Tekrar Yurt İçi Ve Dışı İthalat’ı Yapılır. Bu Sayede Geri Kazanılan Malzemeler Satışa Sunulur. Bunları çoğunlukla evlerden ve iş yerlerinden aracı şahıslar toplarlar. Firmamız ayrıca ülkemizin bir çok ilinde bulunan tesisleriyle hurda alım satım faaliyetlerini sürdürmekle birlikte hurda bakır, hurda demir, hurda alüminyum, hurda malzeme, hurda talaş ve emsali metallerin alım satımını yapmaktadır. Her Türlü Hurda Alımlarınız İçin Bize Ulaşmanız Hurda miktarınızı bildirmeniz yeterlidir.
 

FABRİKALARDA HURDA ALÜMİNYUM, KAĞIT ve PLASTİK NASIL GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR?

Alüminyum: Atık alüminyum küçük parçacıklar halinde doğranır. Daha sonra bu parçalar büyük ocaklarda eritilerek, dökme alüminyum üretilir. Bu sayede atık alüminyum, saf alüminyum ile neredeyse aynı hale gelir ve üretimde kullanılabilir. 1 ton metal atığın geri dönüştürülmesi sonucunda 1300 kg hammade tasarrufu sağlanır. Örneğin; Türkiye’de yıllık olarak toplam 2 milyon tona ulaşmaktadır.

Kağıt:
Kağıt öncelikle kâğıt çamuru hazırlamak için, su içerisinde liflerine ayrılır. Eğer gerekirse içindeki lif olmayan yabancı maddeler için temizleme işlemine tutulur. Mürekkep ayırıcı olarak, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat kullanılır. Daha sonra hazır olan kâğıt lifleri, geri dönüşmüş kâğıt üretiminde kullanılır. 1 ton kullanılmış kâğıt atığının geri dönüşümü sonucunda, 16 adet yetişmiş çam ağacı ve 85 metrekarelik ormanlık alan tahrip edilmeyecektir. Örneğin; Türkiye genelinde yılda 80 milyon çam ağacı ve 40.000 hektar ormanlık arazi korunmuş olabilecektir.

Plastik: Plastik atıklar öncelikle cinslerine göre ayrılarak geri dönüşüm işlemine tabi tutulur. Cinslerine göre ayrılan geri dönüşebilir plastik atıklar, kırma makinalarında kırılıp küçük parçalara ayrılır. İşletmeler bu parçaları direkt olarak belli oranlarda, orijinal hammadde ile karıştırarak üretim işleminde kullanabildiği gibi; tekrar eritip katkı maddeleri katarak ikinci sınıf hammadde olarak da kullanabilir. 1 ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kwh enerji tasarrufu sağlanmış olur. Örneğin; Türkiye genelinde tasarruf edilebilecek enerji miktarı yıllık 4 Milyon Megavattır.
 

ATIK PİLLERİMİZİ NE YAPMALIYIZ?

Toplumun sağlığını korumak için atık pillerimizi çevreye gelişigüzel atmamak gerekiyor. Konuyla ilgili olarak Taşınabilir Pil Üreticileri Ve İthalatçıları Derneği' nin web sitesine bakınız. http://www.tap.org.tr/tr/atik_pil_noktalari.aspx  adresinden size en yakın pil toplama noktasını bulabilirsiniz. Sitede çıkan Türkiye haritası üzerinde bulunduğunuz ili tıklayın ve gelen listeden size en yakın olan toplama merkezine  pillerinizi götürebilirsiniz.